BASTIANICH

Bastianich er beliggende helt oppe i det nordøstlige Italien, i regionen Friuli.

Bastianich familiens besættelse af kvalitet og kompleksitet strækker sig generationer tilbage. Familiens primusmotor hedder i dag Joe Bastianich. Joe er en meget arbejdsom person der hele sit liv har været involveret i restaurationsbranchen og vinproduktion. Joe er kendt fra bla. Master Chef USA.

Vingården Bastianich, som den er i dag, blev startet i 1997. I 2007 tilkøbte familien vinmarker, som ligger for foden af Dolomitterne. De oprindelige vinmarker ligger i områderne Buttrio og Premariacco, de varmeste zoner af Fruili Colli Orientali området. For at kunne øge kompleksiteten i produktionen tilkøbte man derfor jord for foden af Dolomitterne, da druerne på disse marker, grundet de kølige briser fra bjergene, opnår et langt mere crispt udtryk, der sammen med de frugtrige druer fra de varmere marker, giver en meget mere balanceret og kompleks vin.

Jorden blev desuden tilkøbt grundet den meget speciale sammensætning af jordbunden. Jordbundsforholdene i området er specielt kendetegnet ved et højt indhold af ler og calcium. Derudover findes der store stykker skiferlignende sten i undergrunden, der fungerer som ”root highways”, som stedets ønolog Wayne Young udtrykte det. Disse ”root highways” gør det muligt for vinstokkenes rødder at gennemtrænge jorden hurtigere og derved nå dybere end andre steder. Dette beriger ligeledes vinen med flere mineralske smags og duftnoter.

Vi blev vist rundt af den meget begejstrede Wayne Young der stolt fortalte hvordan alle druer blev høstet og sorteret i hånden. Det er tydligt at mærke at stoltheden og ærekærheden over kvaliteten af hver enkelt produktion er enorm. Wayne fortalte entusiastisk hvordan navene på vinene som regel blev til ved et tilfælde. Bl.a. Vespa serien der fik sit navn grundet uoverensstemmelser med en flok hvepse (Vespa på Italiensk) en sommerdag.

Ligeledes er Bastianichs Orsone vine blevet navngivet med områdets vilde vildsvin (Orsone på Italiensk) i tankerne. Langs skovbrynene står der mange vilde pæretræer, hvorfor der ofte kan spottes vildsvin i området. Vilsvinene holder sig imidlertid fra druerne, da de har så rigelige mængder vilde pærer at mæske sig i. Wayne fortalte hvordan der nærmest ikke kan opdrives bedre vildsvin end dem fra området. Kødet får en helt unik sødme grundet det store indtag af vilde pærer.

Vinnu.dk er stolte over at kunne introducere Bastianich i vores sortiment. Bastianich lever på alle områder op til vores kriterier for kvaliteten af en vingård. Simpelt i sit udtryk, stor i sine vine og en alt overskyggende sans og kærlighed for kvalitet.