James Suckling: 93/100 Points
Bibenda: 4/5
AIS: 3/4
Gambero Rosso: 2 bicchieri
En af Bastianichs flagskibe inden for rødvine.
Vinen står tæt og bastant i farven der er medium kraftig rubinrød. Vinen er elegant i glasset og man glæder sig ved synet til det første sip. I duften finder man modne blommer, kirsebær, lakrids og sort peber. Duften er subtil og elegant uden man dog på noget tidspunkt er i tvivl om, at det er en lidt kraftig rødvin man har i glasset. Smagen er stor og bær rig. Man rammes af et frugttog uden lige, domineret af fuldmodne blommer akkompagneret af syrlige modne ribs. Frugten ledsages af krydrede og mineralske noter der ofte kendetegner store rødvine fra det nordlige Friuli-område. Man undres over at det kan lykkes at producere så elegant en vin så nordligt i Italien, men man må blot læne sig tilbage og nyde at det kan det.
Vinen er en blanding mellem druerne: Merlot & Refosco
Opbevaring på mellemlangt sigt vil berige vinen.
Når man har fat i så velbalanceret rødvin som Vespa Rosso, så er det næsten kun fantasien der sætter grænsen for, hvad kan passer godt til.
Den vil først og fremmest gøre sig rigtig godt på julebordet.
Den går rigtig godt til oksekød, pasta, lammekød og vildt.
Vinen er som skabt til det rigtig gode stykke oksekød, grillet til perfektion over varme kul. Den let røgede smag fra grillen vil harmonere på smukkeste vis med vinens kraftfulde frugtrige væsen.
Druerne til vinen sorteres så kun hele sunde druer bliver en del af det færdige produkt. Druerne fermenteres alene uden stilke ved 25-27°c. under fermenteres foretages der nænsomt cirkulation og omrøring. Efter endt gæring presses skallerne nænsomt for at udtrække de blødeste tanniner. Vinen stikkes om i ståltanke hvor den malolaktiske gæring forløber. Vinen lagrer i 18 måneder i fransk barriques hvorefter den flaskes og modner i 12-18 måneder inden frigivelse.